UKK
-
Arviolta 70-80 % ihmisistä on aktiivisia primitiivirefleksejä, jotka kuormittavat meitä turhaan. Nämä hermoston turhat liikemallit aiheuttavat toiminnallisia hidasteita ja esteitä yksilön kognitiiviselle, motoriselle ja fyysiselle suorituskyvylle. Lue lisää
-
Päälle jääneet sensomotoriset refleksit aiheuttavat kehoon sensorisen epätasapainotilan. Ne eivät ole esteenä kehityksellemme, mutta kuormittavat ja hidastavat aktiivisena ollessaan meitä turhaan. Lue lisää.
-
Sensomotorinen valmennus sopii lapsille ja aikuisille. Lapsille suosittelemme sitä 7 ikävuodesta ylöspäin. Lapsi tarvitsee vanhemman tukea valmennuksen aikana.
Myös urheilijat hyötyvät isosti valmennuksesta. Aivojen, kehon ja hermoston optimaalisella toimintakyvyllä on iso merkitys lajissa kehittymiseen ja liikkeen suorittamisessa. Primitiivirefleksit aktiivisena myöskin voivat aiheuttaa ylimääräistä rasitusta keholle (vaikeuttavat mm. liikkeiden tekoa ja vähentävät liikelaajuksia jäykistämällä kehoa) ja haastavat palautumisessa.
Arviolta 70-80 % ihmisistä on aktiivisia primitiivirefleksijäänteitä. Sinulla ei välttämättä tarvitse olla erityisiä haasteita voidaksesi aloittaa valmennuksen.
-
Kartoitamme yleisesti hermoston tilaa alkukartoituksessa haastattelulla, sekä teemme erilaisia helppoja liiketestejä ja kartoitamme yleisimmät primitiivirefleksit eli kehon turhat liikemallit, jotka voivat aiheuttaa hermostoon monenlaisia haasteita ja oireita. Teemme hoitosuunnitelman jatkoon ja saat mukaan kotiharjoitteet. Saat käynniltä kirjallisen palaute materiaalin sähköpostiin.
Jatkokäynneillä seuraamme miten kotiharjoitteet ovat vaikuttaneet ja teemme erilaisia fysikaalisia liikehoitoja ja harjoituksia, jotka väsyttävät refleksejä. Lopuksi rauhoitamme hermostoa myös erilaisilla liikeharjoituksilla ja saat uudet kotiharjoitteet.
Refleksien hoitokäynnit eivät ole pakollisia, mutta ne nopeuttavat refleksien väsymistä.
Suositeltu käyntiväli on enintään kolme - neljä viikkoa. Harjoittelu on pitkäjänteistä mutta helppoa, ja tulokset ovat yksilöllisiä.
Mitä on sensomotorinen valmennus ja primitiivirefleksit?
Arviolta 70-80 % ihmisistä on aktiivisia primitiivirefleksejä, jotka kuormittavat meitä turhaan. Nämä hermoston turhat liikemallit aiheuttavat toiminnallisia hidasteita ja esteitä yksilön kognitiiviselle, motoriselle ja fyysiselle suorituskyvylle.
Valmennus pohjaa toiminnalliseen neurotieteeseen, hermoston hoitamiseen erilaisilla liikehoidoilla sekä harjoituksilla, joilla integroidaan eli väsytetään primitiivisiä- ja spastisia refleksejä - hermoston turhia liikemalleja.
Nämä sensomotoriset refleksit ohjaavat kehitystämme kasvuiässä. Ne ovat aivorungosta ohjautuvia automaattisia tahdosta riippumattomia liikkeitä. Kasvattavat lapsen hermoverkkoja aivopuoliskojen ja aivojen eri osien välille. Myös hermoyhteydet aistien, aivojen ja lihaksiston välille kehittyvät näiden refleksien ansiosta.
Refleksit sammuvat tai kypsyvät pois riittävän käytön seurauksena aina seuraavan kehitysvaiheen tieltä.
Refleksien tulisi sammua 3 ikävuoteen mennessä pois asentorefleksien tieltä.
Usein kuitenkin seuraava kehitysvaihe voi syttyä, vaikka edellinen olisi vielä sammumatta, jolloin refleksi jää kokonaan tai osittain päälle.
Miten hermostomme toimii?
Hermostomme toiminta optimaalisessa tilanteessa etenee kolmen vaiheen kautta:
Aisti-informaatio: Hermoston sensorinen afferenttijärjestelmä välittää tietoa kehon sisäisistä ja ulkoisista olosuhteista selkäytimen kautta aivoihin.
Tietojen käsittely: Aivot käsittelevät tätä tietoa, eli tekevät integraatiotyötä, joka luo perustan oppimiselle, vuorovaikutukselle ja käyttäytymisen hallinnalle.
Toimintakäsky: Aivojen integraation perusteella keskushermostosta lähtee käskyjä ääreishermostoon, jolloin keho reagoi tilanteen ja tarpeen mukaan.
Jos hermostossa on aktiivisia turhia liikemalleja, tämä optimaalinen viestintä voi häiriintyä.
Sensomotorisessa valmennuksessa kartoitetaan ja hoidetaan näitä kehon turhia liikemalleja, jotta hermosto voisi toimia vapaasti.
Vaikka refleksit olisivatkin lapsuudessa sammuneet oikein. Ne voivat kuitenkin aktivoitua eri syistä myöhemmin lapsuudessa tai aikuisiällä.
Tällaisia syitä voi olla mm:
iso emotionaalinen stressikokemus (pitkittynyt stressi, uupuminen, läheisen kuolema, sairastuminen)
Lapsuudessa liian vähäiset ristikkäisliikkeet tai kehitysvaiheen ylihyppääminen (esim. konttaaminen jäänyt välistä/peppukiitäjät)
Leikkaus
Aivotärähdys
Mitä oireita päälle jääneet sensomotoriset
refleksit voivat aiheuttaa?
Päälle jääneet sensomotoriset refleksit aiheuttavat kehoon sensorisen epätasapainotilan. Ne eivät ole esteenä kehityksellemme, mutta kuormittavat ja hidastavat aktiivisena ollessaan meitä turhaan.
Sensomotorinen epätasapainotila aktivoi sympaattista hermostoa ja vähentää parasympaattisen hermoston toimintaa.
Ne voivat aiheuttaa mm.
motorisia toiminta-ja liike häiriöitä
univaikeuksia
Levottomuus- ja keskittymisongelmia (adhd/add)
Lukemis- ja oppimishaasteita
Uupumusta
Jatkuvia kehon jännitys- ja lihaskireyksiä
Hyökkäävyyttä ja impulsiivisuutta
Stressiherkkyyttä
Huonoa tasapainoa
Ahdistusta / masennusta
Migreeniä
Sosiaalisia haasteita
Yliherkkyyttä
Pelkotiloja
Yökastelua
Näköhaasteita
Tunnesäätelyn vaikeuksia / yli-ja alivirittyneisyyttä
Refleksit ovat mahdollista väsyttää kehoa turhaan kuormittamasta pois jolloin viestinkulku aivojen sekä hermoston välillä normalisoituu ja kokonaisvaltainen hyvinvointi lisääntyy.